09 February 2017

Interview UiTM (Mass Comm)

Assalamualaikum readers

Most of you maybe taktau yang aku ni tengah tunggu result nak masuk degree this year and yeah kalau tak, dah lama  aku dapat sambung degree but sadly, aku tak dapat masa result UPU haritu. Sedih, I know right. But, aku still tak give up. Aku try cari info pasal ipta yang lain sebab mana tau if ada rezeki kan. 

Aku apply upm, uitm and uum. Tapi, right now still tengah tunggu result. So, kadang-kadang bila tengah happy, tetiba teringat pasal degree, mood down terus. Hahahaha sebab takut if tak dapat kan. Aku memang dah target lepas diploma memang nak sambung degree, aku takmau kerja ka apa pon, memang nak degree ja so bila tak dapat UPU haritu sumpah sedih taktau nak habaq macam mana. Haritu masa apply UPU, sebenaqnya aku tengah practical, tak habis sem lagi so aku pon isi lah belum tamat pengajian. MEMANG TAK DAPATLAH JAWABNYA...

Then, aku pon try lagi isi ipta yang lain which is uitm, upm and uum. Tapi aku tak rasa aku akan dapat upm sebab tak kena syarat, upm just nak yang bawah B40 so memang susahlah aku nak dapat pon kan. Sebenaqnya, aku memang teringin sangat nak degree kat upm, taktaulah pasaipa. Maybe aku just suka environment kat situ, aku tau pon sebab aku pernah dok kat situ since kak aku degree sana and fyi, mak aku pon degree situ. LOL GENERATION!

Aku tunggu lama jugaklah result uitm keluaq, sebab aku apply mass comm kan, kalau mass comm kena interview, so aku tunggu result interview tu dari bulan 10 sampailah bulan 12 ni. Tengok- tengok on 8th December aku dapat message from uitm suruh chech result temuduga, so aku pon check lah, then I WAS LIKE WHAT THE HECK AKU DAPAT IV?! Aku tak pernah mengharap like gila babi, sebab aku tau payah nak masuk uitm ni, so aku memang taktau pon yang aku ni kena check result temuduga last year sebab aku mati-mati ingat kena temuduga next year. But still Alhamdulillah aku dapat jugak temuduga, aku happy at the same time nervous nak mampos. LOL


Aku happy pon sebab aku tak dapat peluang interview ni masa diploma dulu, then bila dapat untuk degree memang bersyukur jugaklah. Nak kata confident dapat masuk uitm tu memang jauh sekalilah sebab aku ni dalam bab apa pon tak pernah nak confident sebab tu sekarang umur 22 pon dok takut- takut drive. Ahaksssss *Dylla, my friend is you are reading this, please gelak with me* 

So.. Sekarang baru nak masuk pasal interview sorry lah merapu sorang atas tadi. Ehek ehek ehek...

On 17th December 2016, Saturday @UiTMKedah

Haaaaa before hampa semua baca ni, macam biasalah sebelum interview kita kena sediakan salinan ic, sijil, transcript and so on sebab duhhhh benda- benda tu pentingkan kalau takdak memang takleh pi interview. Haaaaa takut dak? Plus kita kena pakai pakaian formal, haritu aku pakai blouse with blazer and skirt. Make sure your pakaian tu kemas tak nampak selekeh langsung k sebab first impression is freaking important.


BENDA-BENDA PENTING YANG WAJIB BACA BAGI SESIAPA YANG DAPAT INTERVIEW

Anyways, disebabkan aku kena interview dekat Uitm Kedah (Merbok) at 8.30am so memang kena gerak awal lah kan since aku dok Jitra. Lepas subuh tu aku dengan family terus gerak dari rumah pi uitm. Pukul 7.30am dah sampai sana but kami pi breakfast dulu. Then, dalam pukul 8 pagi, aku pi uitm, cari notice board sebab nak tengok exam and interview kat mana. Before nak cari nama aku tu, ada dah sorang staff ni suruh masuk bilik untuk budak interview mass comm, aku pon masuklah. Masuk-masuk.......TERKEJUT SAT!! Bapak ramai gila yang dah ada dalam bilik tu, I was like aku yang lambat ka depa yang terlebih awal? (mini heart attack jugak bila on the way masuk tu)

Mula- mula masuk kena register then dok kat mana- mana tempat yang hang nak lah kan, sebab kena exam bertulis dulu then baru interview. Then, dapat satu form ni, kena isi pasal diri sendiri and rank major yang kita nak. Fyi, mass comm ada 8 major tau and there are Instructional Communication and Training, Policy & Management, Advertising, Publishing, Journalism, Broadcasting, Public Relation and Interpersonal. Btw, kena rank semua major from 1-8 dalam borang tu. 

Kan mula- mula kena exam bertulis kan. So, kami semua dapat soalan "Explain the Role Media in Nation Development" and kena jawab dalam 30 minit. SUMPAH CAKAP AKU TAKTAU WEHHH! But, nasib baik jugaklah aku ada study 3 roles media. At least ada la something nak tulis kan. LOL but, memang sumpah aku cakap aku merepek dalam karangan tu. Masa nak habis masa tu, aku tergelak- gelak sorang baca essay aku. WTF MIA WTF


Then, tibalah masa untuk interview... Ada dalam 50 lebih orang, and dua orang ja interviewer, and sorang- sorang kena interview. Sumpah penat weh tunggu!!! Aku turn yang ke-51, ada pon 50 lebih. Taik kucing betul, dari pukul 8.30 pagi sampailah 1 or 2 petang aku tunggu untuk giliran aku. Rasa macam nak mengamuk gila! Aku tak stay dalam waiting room tu, sebab sejuk sangat membuatkan aku masuk toilet 4 kali weh 4 kali. So, aku decided tunggu kat luar kelas interview, ada 2 kelas (C1 and C2) Aku dapat kelas C1 btw.

So bila turn aku kan, sumpah rasa excited and nervous gila wehhhhhhhh! Lutus terketaq-ketaq habaq hang dahlah time tu pakai heels memang sumpah rasa nak jatuh. Haaaa drama dak? LOL. Bila masuk tu make sure baca Bismillah, masuk kaki kanan dulu and wajib bagi salam tau. Bila dah masuk, interviewer akan suruh kita duduk dulu then introduce yourself (duhhhh) Then, barulah dia tanya current issues, aku sumpah ketoooooooooooooooooorrrrrr weh cus aku bukan seorang yang rajin tengok or baca berita. Sumpah dakkkk! Aku pon jawab macam biasalah sebab aku baca BH online malam before interview tu, but tau dak aku baca apa? Aku just baca tajuk besaq! Hahahahahahahahahahaha why Mia why? Fyi, bila aku jawab 3-4 tajuk besaq current news tu kan, interviewer suruh aku explain pulak, aku dah terkelu lidah dah by that time but aku buat-buat confident then main hentam explain okay, rasa macam kurang cerdik sangat sumpah cakap!!! Lawak gila time tu bila ingat balik like seriously. Haaaa satu lagi, interviewer tu ada jugak tanya ada lagi dak current issue lain kan, so aku ada tengok berita malam before interview tu pasal bapa rogol anak kat Alor Setar kan, then aku dengan excited nya jawablah kan sampai interviewer tu search Google (tak tengok berita lettewwwww) LOL. Then, interviewer tu ada jugak tanya ada soalan dak nak tanya, and aku tanya la pasal minor courses kan then dia jawab and we're done. Ohhhh btw, fully English tau, takdak Bahasa Malaysia langsung okay. So, ni lah pengalaman interview aku. Harap membantu lah kan.

Fyi, aku dah lama draft kan post ni cuma harini baru teringat nak update kan. So sorrrrrrry! One more thing, I just got back from UUM orientation week, yes aku dapat UUM but dapat course yang aku takmau. LOL. I'll update about my orientation week nanti, In Sha Allah. Btw, esok result UiTM keluaq errrrr, sekarang tak takut lagi esok siaplah takdak mood. Hahahahaha. Good luck jugak for those yang tunggu result UiTM, let's tawakal beramai ramai malam ni, okay? Anyways, thanks for reading. Love you much!

Goodbye & Sayonara