31 August 2012

Low Self-Confidence (Girls)



Assalamualaikum readers

Just be yourself. Tak perlu malu malu sebab diri kita ini tersangatlah cantik dan indah. Bersyukur dan berterima kasihlah kepada Tuhan kita iaitu Allah swt kerana telah mencipta kita dengan seimbang. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Bertukar aku to saya. Biar bahasa lembut dan cair bila dibacanya *duck face*

Saya sebagai seorang perempuan, saya mengaku saya selalu menghadapi masalah low self-confidence. Tidak kah anda seperti saya, wahai kaum hawa? Ramai kaum perempuan yang selalu tidak yakin pada diri mereka bahawa mereka itu sebenar- benarnya cantik. Yaa, ramai sangat. Including me.

Dulukan, masa saya darjah 5 hingga tingkatan 2, saya sering hendak dipuji orang ramai. Kadang- kadang tak dipuji pun saya dengan muka tak malu ni, puji diri sendiri. Haaa, apa boleh buat kan? Terlebih yakin cantik. LOL. Nasib baik kawan kawan saya yang comel lote *bodek* tu tak bagi penampar dekat pipi lendur saya ni. If not, habis merah, kalah blusher bapok tu. Hahahahhh *gelak tak ikhlas*.

Dulu bolehlah aku main perasan nak mampus, but now aku tak berani langsung nak perasan sebabnya, kalau dulu perasan pun, orang tak kata apa sangat, setakat kata dalam hati tu, tak heranlah kan. But now, perasan sikit pun dah p/ screen and upload on FB. Pasepa wei? Dah aku cantik nak buat cena bro? Jealous much? *ayat bangang* Sekadar bergurau.

About low self-confidence. Sometimes, bila saya tengok cermin dan cermin tengok saya, while berkata “kesian tengok diri hang. Hang hang ni memang, one direction maksud aku one hundred percent hodoh.” Ouch, sampai hati cermin, padahal aku yang sedang bermonolog dalaman. Hihihihi. Fyi, the more kita kutuk diri kita, the more kita akan rasa tak yakin pada diri kita. And, pernah tak awak rasa macam tu? Bohong kalau tak pernahkan? *menjelir lidah* Mesti awak cakap dekat saya, “then, dah tau, kenapa tanya?”, kemudian saya dengan muka blur tahap boring pun menjawab, “Ikut suka mak bapak toknek tokwan moyang aku ah bro!” *ayat bangang #2*

Aku cakap merapu ja yang banyak. Mohon maaf dipinta. LOL. Self- confidence saya sangatlah low. Yes, saya mengaku sometimes, saya tak berani tengok dan belek muka saya sendiri, rasa sangat hodoh. Kenapa? Sebab dulu, saya ada banyak jerawat dan parutnya. Sekarang pun apa kurangnya? Har har har. Saya malu sangat nak pergi sekolah, tapi sebab nak tuntut ilmu punya pasal, saya pun pergilah dengan hati tertutup. Kenapa hati tertutup? Sebab saya bukan nakpi sekolah pun, saya nak tidur atas katil ja. Muahahahahaha. Perhatian, ayat “sebab nak tuntut ilmu punya pasal tu, tujuannya adalah untuk melazatkan ayat sahaja. Sekian. See, merapu lagi? #PART MERAPU, don’t do this at home. Lalalala~

Fyi, dulu pernah ada sorang budak lelaki ni, mulut dia sangatlah lazer. Dia dengan beraninya kata dekat saya “muka Miyahlah, banyak jerawat” dan waktu itu satu kelas ada dan InsyaAllah mereka sedang mendengar apa yang lelaki tu telah kata pada saya. Tersentap mak nak, bila dengar dia kata macam tu. Tapi, apakan daya? Dah memang benda tu betul. Then, apa yang menyeronokkan saya sekarang ni, lelaki tu ada banyak sangat sangat jerawat dekat muka bulat dia tu. Tak tipu k, ini kisah 100% benar. Mohon percaya. Dan, ini maybe dia dapat balasan from Allah.

Walaupun muka saya masih lagi ada parut jerawat, saya langsung tidak mengendahkannya lagi. So, sekarang, saya boleh maju ke hadapan. (MACAM IKLAN KAT TV JA PUN) Sebabnya, saya yakin dengan diri saya dan saya takmau ambil kisah dengan apa yang orang nak kata dekat saya. Selagi saya tak buat salah, apa nak dikisahkan. Right? Wa sikit pun tak goyang maaa~



Now, kalau ada lelaki or perempuan, kata kita ni gemuk obes/ kering anorexia/ hodoh/ hitam negro/ putih albino/ MUKA BERJERAWAT/ dan lain- lain. Kita kata Alhamdulillah ja, tak perlu buat or kata apa apa. Sebab tak lama lagi, depa akan dapat balasan jugak. So, no worries girls ! Btw, janganlah malu nak show diri kita yang sebenar, macam mana pun rupa kita, kita tetap cantik. Believe me! Kita kenalah sentiasa bersyukur k, sebab Allah yang jadikan kita. If, ada orang kata kita hodoh pun, depa tu cemburu ja. Take note please. So, you just need to be yourself & always be thankful ! Jangan malu malu dah, if malu jugak, nyanyilah lagu This is Me – Demi Lovato, okay? Last but not least, let’s improve our self-confidence girls !

Salam & Sayonara.